5.1.13

Συλλογή υπογραφών, γιατί το να είσαι άνθρωπος δεν είναι αυτονόητο σε αυτή τη χώρα...

Καλή χρονιά σε όλη την παρέα!! Ελπίζω να περάσατε όμορφα αυτές τις μέρες και να ξεκινήσατε δυναμικά τη νέα χρονιά!! Η σημερινή μου ανάρτηση δεν αφορά κάποια κατασκευή ή κάποιο απ' τα χειροποιήματά μου... Αφορά στο δικαίωμα του να είσαι και να αντιδράς ως άνθρωπος σε αυτή τη χώρα, που λειτουργεί πλέον στην σφαίρα του παραλόγου. Πρόκειται για την περίπτωση του Πέτρου Καπετανόπουλου, ενός πολίτη που αντέδρασε στη βία που είδε να ασκείται μπροστά στα μάτια του από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και βρέθηκε ο ίδιος κατηγορούμενος. 

Αντιγράφω την είδηση όπως τη διάβασα:
"Στις 21 Ιουλίου, τα μεσάνυχτα, ο Πέτρος Καπετανόπουλος άκουσε φωνές στην γειτονιά του, στον Κολωνό (Αθήνα). Μόλις είχε βάλει για  ύπνο το μικρό παιδί του και είπε στην σύζυγό του ότι θα κατέβει να δει τι συμβαίνει. Κατεβαίνοντας είδε πέντε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν συλλάβει έναν μετανάστη, ενώ ένας εξ αυτών είχε το πόδι του πάνω στην κοιλιά του συλληφθέντα. «Γιατί το κάνετε αυτό; Τον συλλάβατε, δεν χρειάζεται βία», τους είπε ο Πέτρος Καπετανόπουλος. Τότε εκείνοι του εξήγησαν ότι δεν τον πατάνε και έκαναν βίαιη επίδειξη πατώντας με δύναμη ξανά τον μετανάστη. «Αυτό σημαίνει τον πατάμε», του είπαν. Ο ίδιος τους επανέλαβε ότι πρόκειται περί βασανισμού ήδη συλληφθέντος. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί και ο ίδιος!

Στη συνέχεια, ο μετανάστης κατηγορείται (και κατόπιν ομολογεί) ότι έκλεψε την τσάντα μίας κοπέλας διότι ήταν πεινασμένος, ενώ στο Πέτρο Καπετανόπουλο αποδίδονται οι εξής κατηγορίες:
Α. «αντίσταση κατά της αρχής»,
Β. «ψευδή ανωμοτί κατάθεση»,
Γ. «απόπειρα απόσπασης κρατουμένου» ενώ κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε καν από την κατάθεση του αστυνομικού (μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας),
Δ. και τέλος, η εισαγγελέας στην οποία προσάγεται, όχι μόνο σχηματίζει κοινή δικογραφία σε βάρος του Πέτρου Καπετανόπουλου και του μετανάστη, αλλά του φορτώνει και «απλή συνεργία σε ληστεία», κάτι που αποτελεί κακούργημα!

Μετά από όλα αυτά, εκτός των άλλων, ο Πέτρος Καπετανόπουλος κινδυνεύει να μείνει μέχρι και τέσσερα χρόνια χωρίς εισόδημα καθώς είναι δημόσιος υπάλληλος, και αυτοδικαίως τίθεται σε αργία όταν έχει παραπεμφθεί για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα.

Συγχρόνως, απειλείται από τις συγκεκριμένες κατηγορίες με πολλά χρόνια φυλάκιση αν δεν αθωωθεί στο δικαστήριο.

Στη συνέντευξη Τύπου (video) που δόθηκε, αφού ο δικηγόρος του κ. Καπετανόπουλου παρουσίασε την παραπάνω νομική κατάσταση του πελάτη του, εκπρόσωποι από κόμματα, φορείς, συνδικάτα και οργανώσεις δήλωσαν αλληλεγγύη και υποστήριξη κάνοντας λόγο για «ένα κράτος που θέλει να μην ενδιαφέρεται κανείς για τον πλησίον του»"

Για όποιον ενδιαφέρεται, λοιπόν, να μάθει περισσότερα, να διαβάσει το κείμενο διαμαρτυρίας, αλλά και να το υπογράψει μπορεί να πατήσει εδώ. Η πρώτη φάση συλλογής υπογραφών λήγει απόψε το βράδυ, ώστε να κατατεθούν με υπόμνημα στον Εισαγγελέα, γι' αυτό όποιος το σκέφτεται ας το κάνει άμεσα. Προσωπικά υπέγραψα ήδη, σκεπτόμενη πως στη θέση αυτού του ανθρώπου θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς...

8 σχόλια:

  1. Αθάνατη ελληνική νοοτροπία...
    (Μέχρι πότε...???)
    Επισκέπτομαι το link...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπάμαι που άργησα να μπω στο μπλογκ σου και δεν πρόλαβα την ημερομηνία για να ψηφίσω.
    Αν μάθεις ότι πήρε παράταση, ενημέρωσε.Καλημέρα και καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωσώ εγώ μόλις υπέγραψα κανονικά.Δεν έλεγε πως έχει λήξει η ημερομηνία...Ειρήνη μου μπράβο για την πρωτοβουλία. Ο κόσμος εύκολα γυρνάει την πλάτη του σε τέτοιες περιπτώσεις...ειδικά όταν το θέμα περιλαμβάνει αλλοδαπούς. Καλημέρα κούκλα μου.

      Διαγραφή
  3. Καλή χρονιά με υγεία και αλληλεγγύη που με έκπληξη βλέπω ότι υπάρχει. Επισκέφτηκα το μπλογκ και η υπογραφή μου έγινε δεκτή.Να είσαι καλά γιατί η αλληλεγγύη σε όλους τους τομείς μπορεί να μας βοηθήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβασα γι'αυτό το περιστατικό αλλά δεν ήξερα ότι τον έμπλεξαν τόσο πολύ.. Αυτή η νοοτροπία μας έχει κάνει το μεγαλύτερο κακό!!
    Εύχομαι να πάνε όλα καλά γι'αυτόν τον άνθρωπο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό θα πει κατάχρηση εξουσίας!!Είμαστε για κλάματα τελικά...ούτε να μιλήσεις δεν μπορείς χωρίς να κινδυνεύσεις να γίνεις εσύ το θύμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειρήνη μου πέρα από τις όμορφες δημιουργίες σου θαυμάζω και την ανθρώπινη προσέγγιση σου στο θέμα. Γνωρίζεις αν υπάρχει κάποια εξέλιξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα nikol!! Οι τελευταίες εξελίξεις που διάβασα βρίσκονται σε αυτό το άρθρο: http://tvxs.gr/news/ellada/apallassetai-apo-tin-katigoria-gia-kakoyrgima-o-petros-kapetanopoylos
      Απαλλάσσεται από την κατηγορία για κακούργημα, αλλά συνεχίζει ο δικαστικός αγώνας... Στην άγρια εποχή που ζούμε το να είσαι άνθρωπος δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο!!

      Διαγραφή