31.12.12

Για το χρόνο που φεύγει και για εκείνον που έρχεται...

πηγή
Επέστρεψα για την τελευταία ανάρτηση μου γι' αυτό το χρόνο... Ένα χρόνο που περίμενα με πολύ λαχτάρα πέρυσι τέτοιον καιρό, γιατί πίστευα πως θα ήταν ένας χρόνος ουσιαστικών και ριζικών αλλαγών για όλους μας σε αυτή τη χώρα... Και όχι, δεν είχα αυταπάτες πως ξαφνικά όλα θα αλλάξουν απλά πίστευα πως ήταν μια καλή ευκαιρία για όλους μας να αναθεωρήσουμε τις συνήθειες, τις προτεραιότητες και τις επιλογές που ως ένα βαθμό μας έφεραν εδώ που μας έφεραν, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, ώστε να χτίσουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό!! 

Βέβαια, αυτό το καινούριο και διαφορετικό δεν το είδα ποτέ να έρχεται στο βαθμό που το φανταζόμουν... Αντιθέτως, είδα να μας κυβερνούν ακριβώς αυτοί που μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση, να διαχειρίζονται τις τύχες μας με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν πάντα και να εμφανίζονται ως σωτήρες, να συνεχίζουν την κακοδιαχείριση και το ξεπούλημα των όσων έχουν απομείνει σε αυτό τον έρμο τον τόπο και αυτό να τους επιτρέπεται, να αποκαλύπτεται το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο και να μην τιμωρείται κανείς κι αυτό να το αποδεχόμαστε ως φυσιολογικό κι εμάς να αρκούμαστε στην από τον καναπέ εκτόνωση...

Είδα, επίσης, το μίσος να ξεχειλίζει και να πνίγει τη χώρα σε όλες τις γωνιές της, ανθρώπους να είναι ικανοί να φτάσουν ακόμα και στο έγκλημα απέναντι στο "άλλο", στον "άλλο", στον ίδιο τους τον εαυτό... Και είδα αυτό το μίσος να γίνεται αποδεκτό από μεγάλη μερίδα ανθρώπων και τρόμαξα!! Τρόμαξα με αυτό που μπορεί να κρύβει μέσα του ο καθένας μας: ο διπλανός μας, ο φίλος μας, ο αδερφός μας, εμείς οι ίδιοι και να μην το καταλαβαίνουμε!! Κι ανησυχώ πραγματικά για τα παιδιά , τα λίγο μεγαλύτερα, που βλέπουν αυτή τη βία, την αποτρόπαιη, να γίνεται αποδεκτή από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας και από τα μέσα, που τόσο μα τόσο κακό έχουν κάνει σε αυτό τον τόπο... Γιατί κι αυτοί που τώρα αποδέχονται την όλη κατάσταση, είναι αυτοί που για χρόνια πολλά κατανάλωναν το ρατσισμό που έσπερναν κάθε βράδυ τα δελτία των 20.00 (κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του '90 κι έπειτα)!! Το σκέφτομαι και τρέμω για το τί χειρότερο μπορεί να δουν τα μάτια μας σε λίγα χρόνια...

Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά είδα ελευθερίες και δικαιώματα να περιορίζονται, ανθρώπους που αντιδρούν να χτυπιούνται βίαια και όσους επιλέγουν μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων να μπαίνουν στο περιθώριο και να στοχοποιούνται... Είδα και κόσμο να ασφυκτιά, να φτάνει στα όρια του, να μην ξέρει ή να μην μπορεί να το διαχειριστεί και να επιλέγει τη "φυγή" ως μόνη λύση. Άλλοι, πολλοί κι οι πιο πολλοί νέοι, επέλεξαν να αλλάξουν χώρα και τόπο διαμονής, ώστε να κυνηγήσουν τα όνειρα που εδώ θα 'μεναν στάσιμα κι αναρωτιέμαι αν κάποιος μπορεί να τους κατηγορήσει γι' αυτή τους τη φυγή!! Υπάρχουν κι άλλοι, από εμάς τους υπόλοιπους που μείναμε εδώ, που μόνη έννοια κι ανησυχία έχουν το πώς θα επιστρέψουν στα εφήμερα κι ανούσια των περασμένων χρόνων, αντί να διδαχτούν κάτι ελάχιστο απ' όλα όσα ζούμε. Κι άλλοι παρέμειναν απαράλλαχτοι όπως ήταν πάντα: αγενείς, εγωιστές, παρτάκηδες κι αδιάφοροι προς τον απέναντί τους. Είδα, είδα, πολλά, πάρα πολλά ακόμα είδα κι έφτασαν στιγμές ομολογώ που ένιωσα να πνίγομαι και να παλεύω να κρατήσω τη θετική μου στάση...

Δε λέω σε καμία περίπτωση, όμως, πως δεν είδα κι όμορφα πράγματα μέσα σ΄ αυτό το χρόνο!! Είδα ανθρώπους να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους σε οργανώσεις και σε κινήσεις στήριξης όσων το έχουν ανάγκη, να αντιδρούν στα όσα μας επιβάλλουν και να μάχονται για την ανατροπή τους, να μην το βάζουν κάτω και να παλεύουν σε πείσμα των καιρών να επιβιώσουν και να κάνουν νέα ξεκινήματα, να αλλάζουν και να αναθεωρούν, να πετάνε τα ψεύτικα και τα γυαλιστερά και να ανακαλύπτουν τα γνήσια και ουσιαστικά, να αγαπούν, να δίνουν, να προστατεύουν, να μοιράζονται, στην τελική να (ξανα)γίνονται άνθρωποι...

Και σε προσωπικό επίπεδο, όμως, αυτή η χρονιά δεν είχε λίγες όμορφες στιγμές!! Το 2012 έγινε η βάφτιση του ανιψιού μας, παντρεύτηκε και βάφτισε τη μικρούλα του ο αδερφός μου, έμεινε έγκυος η αδερφή μου, έμεινα έγκυος εγώ, κάναμε εκδρομές, πήγαμε βόλτες, γελάσαμε με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, περάσαμε έναν ακόμα χρόνο μαζί και ξεπεράσαμε τις όποιες δυσκολίες κι αναποδιές μας έτυχαν, είμαστε ακόμα πιο αγαπημένοι χωρίς να είμαστε ψεύτικοι και φτιαχτοί κι ονειρευόμαστε το χρόνο που θα έρθει με χαμόγελο, παρόλο που γνωρίζουμε κι οι δυο πως μάλλον δε θα είναι και πολύ καλύτερος από τον περασμένο...

Όχι, δεν θέλω να σας ευχηθώ με απαισιοδοξία "ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ", απλά θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη σκέψη μου, πως για να είναι καλή αυτή η χρονιά, θα πρέπει να είμαστε όλοι μας καλύτεροι και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε σε βάθος, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, πρώτα τους εαυτούς μας κι ύστερα τον τόπο μας. Νιώθω πως δεν έχει νόημα να ευχηθώ απλά υγεία, αγάπη, χαμόγελα και όμορφες στιγμές για όλους μας, αν πρώτα δε σας έχω πει τα προηγούμενα!! Γιατί τα ευχολόγια δεν έχουν πλέον νόημα (μοιάζουν με την ευχή που κάνουν στα καλλιστεία για παγκόσμια ειρήνη), αν δε συνοδεύονται κι από άλλα πράγματα...

Φέτος, για δεύτερη φορά στη ζωή μου, δε θα αλλάξω χρόνο με την οικογένειά μου στα Χανιά κι αυτό δε μου είναι εύκολο... Την προηγούμενη είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως δεν θα ξανασυμβεί, αλλά δυστυχώς αθέτησα την υπόσχεσή μου. Δε μου αρέσει να κλαίγομαι και χαίρομαι που έχω δίπλα μου τον άνθρωπό μου, την οικογένειά του, τους φίλους μου κι όσους εδώ με αγαπούν!! Είμαι πολύ τυχερή που δεν είμαι μόνη, το ξέρω και είμαι ευγνώμων γι' αυτό!! Απλά μου λείπουν και γι' αυτό θα σας ευχηθώ να περάσετε όσο πιο όμορφα μπορείτε αυτή την αλλαγή του χρόνου με τους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν δίπλα σας!! Ζητώ συγγνώμη για τη μεγάλη ανάρτηση κι αναρωτιέμαι αν έκατσε κανείς να τη διαβάσει όλη, δε μπορούσα και δεν ήθελα να σας αφήσω με ένα ξερό "χρόνια πολλά". Σας χαιρετώ και σύντομα θα επανέλθω... 

23 σχόλια:

 1. Εύχομαι η νέα χρόνια να είναι ακόμα πιο όμορφη για εσένα και την οικογένεια σου!! Με το καλό να έρθει και το μωράκι σου να συμπληρώσει την ευτυχία σου..
  Πολλά γλυκά φιλιά
  Καλή χρονιά κούκλα μου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρόνια πολλά!!!! Καλή χρονιά με υγειά!!!!! Ότι επιθυμείς!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κοριτσάκι μου να είσαι ευτυχισμένη να κρατήσεις σφιχτά στα χέρια σου όσα σε έκαναν ευτυχισμένη και να πετάξεις τα υπόλοιπα.
  Αυτό λέω και στα παιδιά μου, καταλαβαίνω ότι πρέπει να είσαστε κοντά στην ηλικία,κρατήστε τα όμορφα πράγματα, κι εγώ έχω τρομάξει με όλα αυτά και ανησυχώ πως θα μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά της δικής σας γενιάς αλλά και τα άλλα που έρχονται.
  Δόξα τω Θεώ και εμείς είχαμε ένα ευχάριστο μέσα σε όλη αυτή την καταχνιά,η κόρη μου αποφάσισε με τον καλό της να παντρευτούν, κόντρα στη μιζέρια και σε ότι μας καταδιώκει τον τελευταίο χρόνο.
  Ένοιωσα χαρά όταν διάβασα ότι κόντρα κι εσείς σε όλα αυτά αποφασίσατε να κάνετε παιδιά, να προχωρήσετε πέρα από την δυστυχία.
  Να είσαστε καλά γεροι και ευτυχισμένοι και έτσι ενωμένοι γερά να προχωράτε.
  Δώστε κλωτσιά σε όλους αυτούς που σας τρώνε την ζωή και τα νιάτα σας και προχωρήστε!
  Να είσαι καλά κοριτσάκι μου μου έφτιαξες την ημέρα!
  Συγγνώμη που σε κούρασα αλλά με έκανες να νοιώσω για λίγο καλά!
  Α.. αν δεν κατάλαβες είμαι η Μαρία από τις Χρυσομέλισσες!
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με το καλό ο νέος χρόνος!Και πάλι χρόνια πολλά γεμάτα υγεία και ευτυχισμένες στιγμες!Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευτυχώς, μέσα στα τόσα άσχημα , συμβαίνουν και όμορφα πράγματα και είναι αυτά που μας βοηθούν να συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο!!!!Καλή Χρονιά,και μακάρι να είναι πολύ πιο όμορφη και ευτυχισμένη από τις προηγούμενες!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Υπέροχη ανάρτηση!!!! Ας κρατήσουμε λοιπόν τα καλά και ας πιστέψουμε πως όλα αυτά τα φοβερά που βλέπουμε κι' ακούμε ήταν η πρώτη αντίδραση στο κακό που μας βρήκε σαν λαό και πως σιγά σιγά θα λιγοστεύουν!
  Σου εύχομαι να έχεις μια Υπέροχη Νέα Χρονιά, γεμάτη Υγεία και Αγάπη στο σπιτικό σου...
  Φιλιά πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. καλή χρονιά κ από μένα ειρήνη!
  εγώ το πιστεύω πως τελικά από όλα αυτά θα βγει κάτι καλό..
  παντα έτσι γίνεται.. απλά θέλει κόπο..
  εε.. και μιας κ είπες χανιά...
  ένα παραπανω ευχές και φιλιά
  στην συντοπίτισσα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Και βέβαια τη διάβασα όλη σου την ανάρτηση, Ειρήνη μου!! Καλή χρονιά, γλυκειά μου, με το καλό να έλθει το μωράκι σας! Να είναι η χρονιά τούτη γεμάτη υγεία, χαρά, αισιοδοξία και χαμόγελο! Πολλά φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ειρήνη μου σου εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία αγάπη και αισιοδοξία!!!Φιλάκια!!!!
  Υ.Γ.Φυσικά και διάβασα όλη την ανάρτησή σου γιατί ξέρω πως όταν κάνουμε τον απολογισμό μας λέμε τις μεγαλύτερες αλήθειες!!!Με το καλό να υποδεχτεί τε το μωράκι σας!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κουκλα μου σκεψου οτι αλλοι ειναι στους δρόμους και κοιμουνται σε παγκακια εσυ εισαι πολυυυυυυυυυυ τυχερη να εισαι καλα γερή δυνατη και με το καλο το μικρο σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ειρηνούλα καλή χρονιά κορίτσι μου. Να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου.Υγεία πάνω απ'όλα! Οι προβληματισμοί σου είναι πολύ ουσιαστικοί κοριτσάκι κι φυσικά άξιζαν να τους διαβάσει κανείς. Πολύ ελπιδοφόρο να σκέφτονται έτσι νέα παιδιά. Να'σαι καλά κορίτσι γλυκό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Χρόνια Πολλά Ειρήνη μου, Καλή Χρονιά με Υγεία, Χαρά, Αγάπη και Οικογενειακή Ευτυχία! Με το καλό να έρθει το μωράκι! Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ειρήνη σου εύχομαι χρόνια πολλά και το 2013 να είναι γεμάτο από όλα αυτά που επιθυμείς.Η σημερινή κατάσταση είναι όπως ακριβώς την περιγράφεις.Θα πρέπει όμως να προσπαθήσουμε να μην χάσουμε ποτέ το δικαίωμα της σκέψης.Να είσαι καλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. καλή χρονιά Ειρήνη μου με υγεία και αγάπη....κάνε όπως νιώθεις με τους αγαπημένους σου,και σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο,και όλα μα όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν-)))
  πολλά φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αχ βρε κοριτσάκι μου...έχεις δίκιο...Αλλά θέλω να είμαστε αισιόδοξοι,δεν θέλω να τους κάνω το χατίρι.Πρέπει να χαίρεσαι την ζωή σου και να περνάς καλά ,όλοι αυτό πρέπει να κάνουμε!
  Καλή χρονιά λοιπόν με υγεία κυρίως και αισιοδοξία!Διάβασα για το μωράκι σου και χάρηκα πάρα πολύ!Υπάρχει μεγαλύτερο δώρο?Να είσαι καλά γλυκιά μου!Σε φιλώ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχεις
  Φιλάκια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία, χαρά και αισιοδοξία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ειρήνη μου, όσα γράφεις και μοιράστηκες μαζί μας είναι μια αλήθεια που όλοι μας την συναντήσαμε και την συναντάμε καθημερινά... Δυστυχώς, είναι λίγοι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η αλλαγή έρχεται όταν κάθε ένας από εμάς καθημερινά επιλέγει να την εφαρμόσει, να σκεφτεί τον διπλανό του και όχι μόνο την πάρτη του, να σταματήσει να καθορίζεται από τα πόσα έχει και να δει τις πραγματικές αξίες και το νόημα αυτής της ζωής που του προσφέρθηκε...που προσφέρθηκε σε όλους μας... Πόσο με πονάει να βλέπω τόση υποστήριξη στο μίσος, στην άγνοια, στην βόλεψη και στην αδιαφορία... Εύχομαι, λοιπόν, καλά μυαλά σε όλους μας!!! Να έχετε υγεία και αγάπη, να δείτε την οικογένειά σας να μεγαλώνει και να ζήσετε όσο πιο πολλές όμορφες στιγμές γίνεται αυτό το έτος!!! Κι εμένα οι δικοί μου είναι στην Χίο, κι εγώ πια στην Αθήνα...Αχ, πόσο μου λείπουν... Πολλά φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Πόσο δίκιο έχεις...
  Μην αφήνεις όμως κανέναν να σου στερεί το χαμόγελο...
  Κανέναν...
  Καλή χρονιά!!! Υγεία σας ευχόμαστε!!! Και το κεφάλι ψηλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. καλη χρονιά οικογένεια !!!! Σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες να συμμετέχεις στο χριστουγεννιατικο πανηγύρι Περιμένω τη διεύθυνση σου στο email katitimou@gmail.com καθώς και αυτή την φορά το stars and icicles θα στείλει αναμνηστικά δωράκια .
  Το 2013 θα είναι καλλιτερο 1!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Να ευχηθώ Καλή χρονιά και να σου πω ότι άξιζε να διαβάσω την ανασκόπησή σου , διότι όλοι μας βλέπουμε και ακούμε και ζούμε περίπου έτσι. Ο χρόνος που πέρασε άφησε χαρμολύπες για όλους μας δίκαια η άδικα μοιρασμένες.
  Σημασία μεγάλη για μένα έχει οτι πρέπει να ζούμε , να έχουμε δύναμη , να κρατάμε καλές στιγμές , να έχουμε αλληλεγγύη καθώς η καθημερινότητα δυσκολεύει μέρα με τη μέρα. Ειρήνη χαίρομαι που μπήκα εδώ και τώρα κάνω την περιήγηση μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή